Geschiedenis

Onze vereniging is ontstaan door een fusie van BC Trim en BC Landgraaf. Tijdens de Algemene Ledenvergaderingen in 2006 stemden de leden van beide verenigingen unaniem in met het voorstel om over te gaan tot een fusie. Hiermee kwam een eind aan anderhalf jaar intensieve voorbereiding door de beide besturen en een aantal werkgroepen. Niets stond de oprichting van èèn grote badmintonvereniging in Landgraaf meer in de weg. Na de goedkeuring voor de fusie werd een prijsvraag onder de leden uitgeschreven om een naam voor de vereniging te bedenken. De naam "BC Trilan" werd heel toepasselijk bedacht door zowel Andy Cremers van BC Trim als Rob en Marianne Eisinga van BC Landgraaf. Ondanks dat BC Trilan pas in 2007 ontstond, kent Landgraaf een rijk badmintonverleden. Vandaar dat we het plaatje compleet maken met de geschiedenis van beide oorspronkelijke verenigingen.

Overzicht voorzitterschap        
BC Trim 1974 t/m 19XX ...
BC Terwaerden 1975 t/m 19XX ...
BC Terwaerden 1980 t/m 19XX Jeanny van der Heijde
BC Trim 19XX t/m 1992 Jup van Zundert
BC Landgraaf (Terwaerden) 19XX t/m 2000 Paul Jacobs
BC Trim 1992 t/m 2006 Alfons Gootzen
BC Landgraaf 2000 t/m 2002 Dick Trum
BC Landgraaf 2002 t/m 2006 Marc Hendriks
BC Trilan 2006 t/m 2019 Marc Hendriks & Alfons Gootzen
  2015 t/m 2019 Harry Peulen
  2019 t/m 2021 vacant
  2021 t/m   Roland van der Eerden

Vanaf 2007 : BC Trilan

01 januari 2007 is de officiële datum dat BC Trilan is ontstaan. Het nieuwe bestuur bestond op dat moment uit Marc Hendriks, Alfons Gootzen, Sjef Kockelkoren, José Mollering, Jo Scholtes, Marga Muhlenberg, Marlo Bussers, Sylvia Stevens en Andy Cremers. De eerste twee bestuursleden, toentertijd voorzitters van respectievelijk BC Landgraaf en BC Trim, hadden al in 2005 de eerste stappen gezet richting de fusie met als doel om één grote en sterke badmintonclub in Landgraaf te vormen. Ondanks de officiële oprichting in 2007, speelden al vanaf september 2006 maar liefst 21 competitieteams voor BC Trilan haar wedstrijden in het seizoen 2006-2007.

   

In 2009 werd een club uit Landgraaf voor het eerst in de historie kampioen in de Tweede Divisie Landelijk. Het kampioensteam bestond uit Lars Sijben, Bob Koster, Thijs van Elk, Rachelle Haan en Nathalie Scholtes onder leiding van hoofdtrainer Paul Pelzer. Rachelle Haan werd in maart 2009 Nederlands kampioen in het vrouwendubbel onder 19 jaar met Monique Slaman (BV Almere). In 2009 traden de bestuursleden Sylvia Stevens en Sjef Kockelkoren terug en werd hun plek overgenomen door respectievelijk Roland van der Eerden en Math Gootzen. Door het kampioenschap van Team 1 kwam BC Trilan in het seizoen 2009-2010 voor het eerst uit op het op één na hoogste niveau van Nederland: de Eerste Divisie Landelijk. Hierin kwam het sterk gemuteerde team duidelijk te kort voor handhaving maar men was een ervaring rijker!

2010-2012

In 2010 werd bestuurslid Andy Cremers vervangen door Tim Meijer op de portefeuille Technische Zaken. Ook in 2010 trad Ron van Zele aan als hoofdtrainer en zorgde zo voor een nieuwe impuls. Team 1 werd wederom kampioen in de Tweede Divisie en datzelfde gold voor Team 2 in de Derde Divisie. In juni 2011 viel er bijna een nieuwe hoogtepunt in de historie van BC Trilan te noteren. Op het Nederlands Jeugdkampioenschap in Almere verloren Macey Hanssen en Elcke Vievermans de finale van het vrouwendubbel onder 17 jaar. Dat was bijna de eerste Nederlandse titel voor een volledige Trilan-combinatie. In het competitieseizoen 2011-2012 maakte Trilan dus haar rentree in de Eerste Divisie. Helaas moest hoofdtrainer van Zele vlak voor de competitiestart definitief afhaken wegens gezondsheidsredenen. Speler en Jeugdtrainer Andy Cremers nam de honeurs waar op interim-basis.

  

Op 27 april 2012 ontving vice-voorzitter Alfons Gootzen uit handen van burgemeester Raymond Vlecken een koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet binnen BC Trim en later BC Trilan. Team 1 vocht tot en met de laatste speeldag voor handhaving en bereikte dat uiteindelijk ter nauwer nood, de concurrentie kwam één wedstrijdpunt tekort! Gezien het feit dat Team 2 ook handhaafde en Team 3 kampioen werd, werd dit seizoen een nieuwe mijlpaal bereikt. In het seizoen 2012-2013 trad BC Trilan, inmiddels met hoofdtrainer Luc Vandeput, in de competitie aan met teams in de Eerste Divisie, Tweede Divisie, Derde Divisie en Vierde Divisie. Uniek! Als voorbereiding op dat seizoen waren er alle vele vrijwilligers druk bezig met de bouw van onze Trilan Coffeecorner in sporthal In de Bende. De voormalige EHBO-ruimte werd omgebouwd tot een eigen horecagelegenheid.

2012-2015

2013 werd ook gekenmerkt door een nieuwe Nederlandse Jeugdkampioene. Anne Vievermans werd met Renske Kwakkenbos (Amersfoort) Nederlands Kampioen vrouwendubbel onder 17 jaar. Dit zelfde wist zij te herhalen in 2014, maar dan met Joran Kweekel (Barendrecht) in het gemengd dubbel onder 17 jaar. Trilan 5, kampioen van de hoofdklasse, werd tevens in Zutphen Nederlands Kampioen voor Regioteams. Dit team bestond uit Sander Andrien, Servé Peulen, Nathalie Cremers-Scholtes, Anne Adriaens en Kim-Eva Bauer. In 2014 trad Luc Vandeput terug als hoofdtrainer en werd vanuit de eigen gelederen Andy Cremers doorgeschoven naar de hoogste trainersfunctie binnen BC Trilan. 

 

Vanwege het stoppen/ vertrek van een behoorlijk aantal spelers, werd voor het seizoen 2014-2015 het hoogste team in de Eerste Divisie terug getrokken en kwam het vernieuwde vlaggenschip Trilan 2 uit in de Tweede Divisie. Op de allerlaatste speeldag werd helaas het kampioenschap verspeeld, één wedstrijdpunt kwam men te kort. Een hernieuwde poging in het seizoen 2015-2016 strandde helaas op dezelfde manier. Na een wekenlange inhaalrace kwam men ook nu weer één wedstrijdpunt te kort voor het kampioenschap. Op de ALV van 2015 was er het geplande afscheid van Marc Hendriks, Alfons Gootzen en Marlo Bussers, samen goed voor ongeveer vijfenzeventig bestuursjaren. Zij werden opgevolgd door voorzitter Harry Peulen, bestuurslid Monique Geurten en bestuurslid Caroline Bosch. Aan het einde van 2015 kwam er helaas ook een minder goed bericht. De Gemeente Landgraaf besloot, na jarenlang welles-nietes, om over te gaan tot de sluiting van sporthal In de Bende. Jarenlang wanbeleid op het gebied van de binnensport en de dupe zijn van vriendjespolitiek, was er uiteindelijk lang genoeg gewacht om tot de conclusie te komen dat slopen voordeliger bleek te zijn dan het renoveren van de 42 jaar oude sporttempel.

2016-2019

In 2016 ging het vernieuwde bestuur van BC Trilan keihard aan de slag. Het sluiten van sporthal In de Bende werd niet zomaar geaccepteerd, waardoor BC Trilan ook in het seizoen 2016-2017 badminton kon spelen in sporthal In de Bende. Ondanks de tweede plaats in het seizoen 2015-2016 kreeg Trilan 1 alsnog de kans te promoveren naar de landelijke Eerste Divisie. Tijdens de ALV van 2016 nam bestuurslid en competitieleider Tim Meijer officieel afscheid van BC Trilan. Trilan 7 schopte het op het NK voor regioteams tot de tweede plaats in de tweede klasse.

Het competitieseizoen 2016-2017 bracht kampioenschappen voor Trilan 2, Trilan 5, Trilan 9 en Trilan 12 maar helaas ook degradatie voor Trilan 1 uit de Eerste Divisie. De vier overwinningen en zes gelijke spelen bleken niet voldoende voor handhaving. Eind februari 2017, vlak voor de carnavalsvakantie kwam er een einde aan twee tijdperken. Hoofdtrainer Andy Cremers had zijn vertrek al eerder aangekondigd en vierde zijn afscheid op de laatste training van februari. Tevens nam zijn assistent Luc Vandeput afscheid. Op vrijdag 24 februari werd in sporthal In de Bende de laatste shuttle geslagen. Vanaf maart 2017 werden de uren uit deze sporthal verdeeld over de andere twee locaties van BC Trilan, sporthal Ter Waerden en sporthal Strijthagen. Dat was ook meteen het moment voor de nieuwe hoofdtrainer Rolf Koch om zijn opwachting te maken, gesteund door Rachelle Haan als assistent-trainer.

 

Op bestuurlijk niveau veranderde er in 2017 ook weer het een en ander. Dunja Winands trad toe tot het bestuur en in de zomermaanden namen broer Jo en zus José Scholtes afscheid van hun taken. Andy Cremers nam na de zomer de portefeuille Jeugdzaken over van zijn schoonvader Jo. Na een ingrijpende vloerrenovatie was sporthal Ter Waerden helemaal klaar voor topbadminton in het seizoen 2017-2018. Met een straatlengte voorsprong werd Trilan 1 kampioen in de tweede divisie, met natuurlijk weer de bijbehorende promotie terug naar de eerste divisie in het vooruitzicht.

Ook in 2018 waren er de nodige bestuurswisselingen in het bestuur. Dunja Winands stopte vanwege persoonlijke redenen, maar het was mooi om te zien dat ook de begin twintigers, opgegroeid bij de club, zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van de club. Zo nam Rachelle Lemmens plaats voor Technische Zaken en werd Anne Adriaens de nieuwe penningmeester na het terugtreden van Math Gootzen. Op de ALV van 2019 maakte voorzitter Harry Peulen bekend na een termijn van vier jaar zijn functie neer te leggen.

2020-2022

...

 

Kampioenschappen

In het lange verleden van BC Trim, BC Landgraaf en het huidige BC Trilan zijn er vele kampioenschappen behaald. Sinds 2002 is er een overzicht bijgehouden en daaruit hebben we de gouden en zilveren medaille winnaars hieronder gepubliceerd. Voor de duidelijkheid de (T) staat voor BC Trim, de (L) staat voor BC Landgraaf, alle namen zonder achtervoegsel zijn behaald namens BC Trilan.

Lees meer...

1974-2006 : BC Trim

Dit is de oudste van de twee verenigingen. Badmintonclub BC Trim Nieuwenhagen-Landgraaf is geboren uit een initiatief van twee leerlingen van het Eijkhagen College: René Fröhlings en Toine Göttgens. Zij deden in februari en maart 1974 in diverse plaatselijke kronieken een oproep aan iedereen die interesse had in de, toendertijd nog tamelijk onbekende, badmintonsport.

  

Op 5 april 1974 was de eerste speelavond een feit! Ongeveer 15 spelers waren aanwezig, een aantal dat al vlug uitgroeide tot 27. De toeloop van nieuwe spelers was overweldigend. In september 1975 waren er reeds 105 leden, reden om speeltijduitbreiding aan te vragen. Per 01 oktober 1975 kreeg men de beschikking over de vrijdagavond en de woensdagavond. Ook besloot men aan de competitie deel te nemen en het idee van een recreatieclub te laten varen. Met het oog op de toekomst werd in 1975 een jeugdafdeling opgericht. Gezien het succes in de districtscompetitie werden er in 1976 zes teams ingeschreven, waaronder voor het eerst een jeugdteam. Team 1 en 2 werden alweer kampioen en dat had een gunstige invloed op het aantal competitiespelers. Het aantal leden groeide gestaag, evenals de activiteiten.

Lees meer...

1975-2006 : BC Landgraaf

Deze vereniging werd opgericht in 1975 in de toenmalige gemeente Ubach over Worms onder de naam BC Terwaerden. De naam werd ontleend aan de sporthal waarin gespeeld werd: sporthal Ter Waerden. Op een gegeven moment is de spatie en de hoofdletter W verdwenen uit de naam. Sinds 1976 was de vereniging aangesloten bij de Nederlandse Badminton Bond.

Een brand in februari 1991 maakte het spelen in sporthal Ter Waerden voor langere tijd onmogelijk. De hal was volledig door de brand verwoest en moest herbouwd worden. Inmiddels was Ubach over Worms opgegaan in de nieuwe gemeente Landgraaf. Er was echter geen mogelijkheid om als vereniging naar een andere sporthal in Landgraaf uit te wijken. Weliswaar was een nieuwe hal, sporthal Strijthagen, in aanbouw maar het zou nog een aantal maanden duren voordat de vereniging daar terecht kon. Gelukkig was BC Cosmos uit Eygelshoven bereid om een deel van haar speeltijd af te staan als overbrugging zodat de vereniging kon blijven bestaan.

In het najaar van 1991 kon BC Terwaerden haar onze intrek nemen in sporthal Strijthagen en in 1992 kreeg ze de nieuwe sporthal Ter Waerden weer tot haar beschikking. Sinds die tijd speelde de vereniging in twee hallen. Omdat de vereniging zich door deze constructie niet meer voornamelijk richtte tot Ubach over Worms is tijdens de Algemene Ledenvergadering besloten om de naam te veranderen in BC Landgraaf. Gedurende vele jaren was Luus Zaat als trainster aan de club verbonden.

Jeannie van der Heide, ook bekend van Lorenzo Mode in de Waubachse Kerkstraat, was gedurende een periode vanaf 1980 voorzit(s)ter. Zij werd later uitgeroepen tot erelid van de vereniging. Opvolger was Paul Jacobs. Dick Trum zat vanaf 1981 in het bestuur als secretaris en schoof in 200 door naar de functie van voorzitter. Na zijn verhuizing in 2002 werd Marc Hendriks voorzitter. Hij zat vanaf 1995 in het bestuur en schoof door als voorzitter. Het bestuur bestond verder uit Frans en Melanie Zabeau, Marga Muhlenberg, Martien van de Kuit en Sjef Kockelkorn.

Indien (oud-)leden nog meer informatie of beeldmateriaal (inclusief jaartal) hebben, zouden wij dit graag ontvangen om het archief verder compleet te maken. Zie hier voor de contactpersonen van de website.

Sporthal In de Bende

De belangrijkste thuishaven van BC Trilan was tot en met februari 2017 sporthal In de Bende. Vóór de fusie speelde BC Trim al vanaf 1974 in de Nieuwenhaagse sporthal, centraal gelegen in het hart van de in 1982 gevormde gemeente Landgraaf. Deze sporthal werd vervolgens ook door de fusieclub BC Trilan gebruikt voor het overgrote deel van de prestatieve trainingen en wedstrijden. Lange tijd werd sporthal In de Bende vooral gebruikt door de grote verenigingen zoals BC Trilan en GV Olympia, aangevuld met ZVV In de Bende, basisschool Op Gen Hei en andere kleine groepjes.

Lees meer...

Trilan Coffeecorner

BC Trilan beschikte over een eigen clubhome tijdens de laatste jaren van sporthal In de Bende, de locatie waar alle competitiewedstrijden worden afgewerkt. In 2012 werd er hard gewerkt aan de realisatie van de Trilan Coffeecorner. De behoefte was groot een eigen ruimte te hebben om ouders, spelers en andere geïnteresseerden een kop koffie te kunnen aanbieden.

Lees meer...

Spelregels

De officiële spelregels worden bepaald door de nationale badmintonbond, Badminton Nederland.

Badminton
Badminton is al een hele oude sport. Wereldwijd wordt aangenomen dat India de bakermat is van het badminton. Daar werd een spel gespeeld dat Poona heet en veel weg had van het huidige badminton. Engelse officieren introduceerden de sport vanuit India in Engeland. Omstreeks 1875 werd het spel intensief gespeeld op een Engels landgoed dat Badminton heet en daar heeft de sport zijn naam gekregen. Badminton is een olympische sport die wordt gespeeld met een racket en een badmintonshuttle. De shuttle, die gemaakt kan zijn van nylon of van veren, wordt over een net heen en weer geslagen met de rackets. Badminton wordt in een zaal gespeeld, zodat er geen hinder van wind en andere weersomstandigheden is. In Aziatische landen, zoals China, Japan en Indonesië, wordt badminton massaal gespeeld. Van de westerse landen zijn vooral Denemarken, Duitsland en tegenwoordig ook Spanje, landen met aanzienlijke prestaties op het gebied van de badmintonsport. Badminton staat sinds 1992 op het programma van de Olympische Spelen. Daarvoor was het tweemaal een olympische demonstratiesport; in 1972 en 1988.

 

Benodigdheden
Ten eerste heb je natuurlijk een badmintonracket nodig. Een vereniging heeft vaak wel een racket dat je kunt lenen als je wilt ontdekken wat badminton is. Wil je er één kopen, laat je dan goed adviseren door een trainer of een gespecialiseerde winkelier welk racket bij je past (denk aan bespanning, gripdikte, prijs en merk). Tegenwoordig is het raadzaam rackets te bestellen via internet. Bij de ‘links’ op deze internet website zijn een aantal webshops te vinden. Via trainster Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zijn er mogelijkheden om een nieuwe bespanning te laten aanbrengen in een racket. Om te badmintonnen is een shirt, een korte broek of rok en een paar goede indoorschoenen voldoende. Schoenen moeten licht, veerkrachtig en soepel zijn. Tevens mogen ze geen strepen op de sportvloer achter laten. Natuurlijk moeten ze ook steun en grip bieden. Na afloop van een wedstrijd is een trainingspak aan te raden om afkoelen te voorkomen. Tenslotte heb je een shuttle nodig. Er zijn nylon shuttles voor beginners en veren voor gevorderden. Meestal kun je gebruik maken van de nylon shuttles van de vereniging. Veren shuttles zijn meestal tegen kostprijs te koop bij de vereniging.

Badmintonbaan
Het speelveld voor badminton is 13,4 meter lang en 6,1 meter breed. Het net moet bij de palen 155 cm hoog zijn. De vrije hoogte boven het gehele speelveld moet minimaal 7,00 meter zijn. Bij een hoogte van 6,00 meter kan hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Bij een even aantal punten van de serveerder, serveert deze speler vanaf zijn rechtervak schuin naar het linkervak (gezien vanuit zijn oogpunt) van zijn tegenstander. Bij een oneven aantal punten van de serveerder, serveert deze speler vanaf zijn linkervak schuin naar het rechtervak (gezien vanuit zijn oogpunt) van zijn tegenstander. In het enkelspel (ES) geldt zowel bij de service als tijdens de rally het lange smalle veld, dus zonder de tramrails aan de zijkant. In het (gemengd) dubbelspel (DS) geldt tijdens de rally het lange brede veld, dus inclusief de tramrails aan de zijkant. Alleen bij de service in het (gemengd) dubbelspel wordt het vak beperkt. Die service moet in het korte brede veld vallen, dus zonder de tramrails aan de achterkant.

 

Wedstrijdonderdelen
Badminton kent vijf spelsoorten: het mannenenkelspel (ME), het vrouwenenkelspel (VE), het mannendubbelspel (MD), het vrouwendubbelspel (VD) en het gemengd dubbelspel (GD). Voordat het spel begint moet er getost worden. De winnaar van de toss mag een keuze maken; als eerste serveren of ontvangen, óf de speelhelft waarop de wedstrijd begonnen wordt. De verliezer van de toss maakt vervolgens de overgebleven keuze. Indien bijvoorbeeld de winnaar van de toss ervoor kiest om eerst te serveren, dan is de verliezer van de toss de eerste ontvanger en kiest deze dus de kant van het veld waarop hij/zij begint. Bij iedere service wordt er een punt gescoord door één van beide partijen. Dit heet het rallypoint systeem.

Spelregels: hoe start het spel
Bij een stand 00-00 en alle even punten wordt geserveerd vanuit het rechter servicevak. Bij alle oneven punten wordt geserveerd vanuit het linker servicevak. Zolang een speler punten maakt, blijft deze speler serveren. Wordt er een fout gemaakt, dan gaat de service naar de tegenstander. Deze scoort hiermee tevens een punt. Bij een even stand wordt er vanuit het rechter servicevak geserveerd. Bij een oneven stand wordt er vanuit het linker servicevak geserveerd. Er wordt alleen van servicevak gewisseld als de serverende speler een punt maakt. De tegenstander wisselt dan niet van vak. Indien de servicebeurt is verloren, gaat de service over naar de tegenstander.

In het dubbelspel mag per servicebeurt één van de spelers van een team serveren. Zolang een dubbelcombinatie punten maakt, blijft deze dubbelcombinatie serveren. Wordt er een fout gemaakt, dan gaat de service naar de tegenstanders. Deze scoren hiermee tevens een punt. Bij een even stand wordt er vanuit het rechter servicevak geserveerd. Bij een oneven stand wordt er vanuit het linker servicevak geserveerd. Er wordt alleen van servicevak gewisseld als de serverende dubbelcombinatie een punt maakt. De tegenstanders wisselen dan niet van vak. Indien de servicebeurt is verloren, gaat de service over naar de tegenstanders.

Een service is goed als deze onderhands geslagen wordt (het racket is naar beneden gericht), deze diagonaal over het net in het juiste speelveld wordt gespeeld, de serveerder de lijnen van het servicevak niet raakt en  de serveerder met beide voeten op de grond staat.

Spelregels: puntentelling
Badminton wordt gespeeld volgens het principe van best-of-three games. Dat wil zeggen dat de speler die het eerst twee games wint, ook de wedstrijd wint. Als er na twee games een gelijke stand is, wordt er een derde game gespeeld. Na elke game wordt van speelhelft gewisseld. In de derde game wordt bij 11 punten van speelhelft gewisseld. De winnaar van een game begint met serveren in de volgende game. Bij alle spelsoorten geldt dat je wint als je 21 punten hebt gescoord en er minimaal 2 punten verschil is. Er wordt bij 20-20 door gespeeld totdat een speler met twee punten verschil wint. Maar als beide spelers op 29 punten staan, dan is het eerstvolgende punt beslissend voor de winst van de game of wedstrijd. De maximale gamestand is dus 30-29.

In 2014 is er door de BWF (internationale badmintonbond) een proeperiode gestart waarbij op een aantal toernooien het best-of-5 principe met sets tot en met 11 punten wordt gespeeld. Dit alles om de sport aantrekkelijker te maken voor TV-uitzendingen en dergelijke. Na deze periode zal besloten worden wat dit voor gevolgen heeft voor de huidige puntentelling.

Spelregels: punt scoren
Er wordt door een speler een punt gescoord wanneer de shuttle in het speelveld van de tegenstander op de grond ligt. Natuurlijk wordt er ook een punt gescoord wanneer de tegenstander de shuttle in het net, onder of tegen het net, tegen het plafond, de zijmuren of buiten het speelveld slaat. De tegenstander mag de shuttle ook pas raken wanneer deze over het net is gevlogen. Ook twee keer achter elkaar tegen de shuttle slaan is niet toegestaan. Bij twijfel of onenigheid wordt de rally altijd opnieuw gespeeld. Dit kan ook zijn als er een shuttle vanaf een andere badmintonbaan, in uw badmintonveld valt. Wanneer u bij BC Trilan een introductie training volgt, zullen een aantal begrippen aan bod komen. Logischerwijs zijn er verschillende slagen te gebruiken tijdens een rally. Naast de service zullen begrippen als een lob, een dropshot, een clear, een netdrop en een smash ongetwijfeld aan bod komen!

BC Trilan wenst u veel plezier en succes op de badmintonbaan!